Okulumuz Tarihçesi

08.11.2022 137

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu ile birlikte Mustafa Kemal ATATÜRK'ün öncelikli olarak üzerinde durduğu ve gelişmesi için her türlü yatırımı desteklediği alanlardan biri eğitim olmuştur.

Kasabamızda, cumhuriyet döneminde 1933 yılında İlkokul binası yapılarak eğitim-öğretime açılmıştır. Bu bina yeterli olmadığından, 1945 yılında ek bir bina daha yaptırılmıştır. Bu iki bina da yeterli olmadığından 1968 yılında üçüncü ek bina okul bahçesine yapılmıştır. 1945 yılında yapılan bina yıprandığından terkedilmiştir.

Kasabamızda ilk defa ortaokul, 1972 yılında; 1945 yılında yapılan ilkokul binasının 65. Tümen Komutanı ve köy halkının işbirliği ile onarılmasıyla öğretime başlamıştır. 2 Ekim 1972 tarihinde ilkokul bahçesindeki okulda eğitim öğretime başlayan ortaokul, 1983 yılında ilkokul ile birleştirilerek "Büyükkarıştıran İlköğretim Okulu" adı altında eğitim-öğretime devam etmiştir. 2012 yılında tekrar ayrılarak 'Büyükkarıştıran İlkokulu ve Büyükkarıştıran Ortaokulu' olmuştur.

1933 yılında yapılan ilkokul binası yıkılarak yerine iki katlı (8 derslikli) ek bina ve okul lojmanı yaptırılmıştır. Daha sonra; 1945 yılında yapılan bina yıkılarak, 1977 yılında belediye başkanlığı, okul derneği ve çevre sanayi kuruluşlarının katkılarıyla 18 derslikli, idari odaları, laboratuvarı ve kütüphanesi bulunan modern bir bina yapılarak, eğitim öğretime açılmıştır.